top of page

TSÜAB 16. Olağan Genel Kurul yapıldı!




Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) 16. Olağan Genel Kurulu Ankara’da yapıldı.


Genel Kurula, Tarımsal Araştırmalar ve Politikaları Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcısı Dr. Dursun Görmüş, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Fatih Kaya, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, BİSAB Başkanı Selami Yazar, FÜAB Başkanı Serdar Şendağ, TYAB Başkanı Miktat Olgun ile TSÜAB Üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinden davetliler katıldı.


Genel Kurulun açılışında konuşan TSÜAB ve ECOSA Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer konuşmasında özetle şunları kaydetti:


“Türkiye tohumculuk sektörü, son 30 yılda önemli mesafeler kat eden, dünya çapında adından bahsettiren ve bugün yakaladığı başarısıyla ayakta alkışlanacak bir sektör haline geldi.


Ancak hala kendimizi yolun başında görüyor ve 1100 üyemiz ile çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu yıl 1.3 milyon ton sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirdik Gayemiz, ekilebilir tüm topraklarımızı sertifikalı tohum ile buluşturarak hem ülke rekoltesini artırmak hem de üretimde istenen kaliteyi yakalamaktır.

Bu hedef doğrultusunda 2,5-3 milyon ton sertifikalı tohum üretmeli ve dağıtmalıyız. Üretim kapasitemiz buna el veriyor. Bakanlığımız bir destek paketi kapsamında sertifikalı tohum ile ürün arasındaki fiyat dengesini sağlamalı, sertifikalı tohum üretimi ve kullanımına verdiği destekleme miktarlarını artırarak ödemeleri zamanında gerçekleştirmeli ve çiftçilerimizi Sertifikalı Tohum kullanımına teşvik etmelidir.

Yine sektörümüzün genç olması ve rakiplerine göre Ar-Ge’ye ayırabildiği payın daha az olması nedeniyle Ar-Ge desteklerinin artırması oldukça önem arz etmektedir. Bakanlığımıza bağlı, yüksek donanımlı laboratuvarların kullanımı ve yarı yol materyallerinin özel sektörün kullanımına açılması da sektörün gelişimi açısından faydalı olacaktır.

Sektörün beklentilerinin yanında müjdeli bir haberi de siz kıymetli konuklarımız ile paylaşmak isterim. Dünya’nın takip ettiği ve her yıl farklı bir kıtada düzenlenen ISF Dünya Tohumculuk Kongresi’ni 19-21 Mayıs 2025 yılında İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Bu sene Rotterdam’da düzenlenen ve 50 kişilik bir heyetle katıldığımız Kongrede, bayrağı büyük bir gururla Türkiye adına teslim aldık. Bu kongre, Türkiye’nin ve tohumculuk sektörünün tanıtımı ile firmalarımızın yeni ticari bağlantılar kurması adına büyük bir fırsat olacak.”



12 görüntüleme0 yorum

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page