top of page

AHMET BESTİL: BU KADAR BORÇ DOĞRU MU? AVANSI DAĞITABİLECEK MİSİNİZ?




 

Şeker pancarı alım fiyatlarının açıklanmaması, avans ödemelerinin yapılmaması, Konya Şeker’in satmış olduğu gübrelerle ilgili şaibe ve değerlerin düşük olması, şeker piyasasında kaos görüntüsü gibi konular çiftçiyi çok fazla tedirgin ediyor. Konya’daki çiftçilerin kurmuş olduğu tek sivil toplum kuruluşu olma özelliğini taşıyan KONPADER de bu duruma sessiz kalamadı ve konuya ilişkin bir açıklama yayınladı. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, imzasıyla yayınlanan açıklamada Konya Şeker yönetiminin süreçte net açıklamalar yapamamasına teki gösterildi.




Ahmet Bestil açıklamada, “Konya Şeker’in borçlarının 80 milyar lirayı aştığı doğru mu? Hani 1 Milyar dolara borcu düşürmüştünüz? Bu konuda bir açıklama yapabilecek misiniz? Gübre konusunda neden Konya Şeker, Tarım ve Orman Bakanlığından akredite bir laboratuvara yaptırdığı tahlilleri kamuoyu ile paylaşmıyor? Konya Şeker gübre alımında Pankobirlik’in ihalesine uymadı mı? Orada bir şaibe mi var? Sadece Konya Şeker’den aldıkları gübreleri kullanan üreticilerimizin üretimlerinde çok ciddi sorunlar olduğu iddiaları var. Bu konularda neden Konya Şeker yönetimi bir açıklama yapmıyor? Konya Şeker yönetimi çiftçiyi mi kandırdı?


AVANS PARALARI HALA ÖDENMEDİ


Avans paralarının hala ödenmediğine de dikkat çeken Bestil, şeker piyasasındaki kargaşa görüntüsünün, kaos görüntüsünün, çiftçiyi çok fazla tedirgin ettiğini söyledi. Ahmet Bestil, açıklamasında, “Sayın Hüseyin Akay bir gazeteciye açıklama yapıyor ve piyasadaki şeker fazlasının 500 bin ton değil 800 bin ton olduğunu söylüyor ve bu durumun büyük bir kargaşaya neden olduğunu belirtiyor. Sadece Türkşeker’in elinde 500 bin ton şeker fazlası varmış, Hüseyin Akay, kendilerinde de fazlanın 200 bin ton olduğunu söylüyor. Peki bu konularda Konya Şeker’den neden bir açıklama gelmiyor? Konya Şeker’in elinde şu anda kaç ton şeker var? Bu şekerle ilgili nasıl bir tasarruf düşünüyorlar? Söylentiler doğru mu? Konya Şeker, çiftçiye para verebilecek durumda değil mi? Süt parasını ödemek için Gevrekli Çiftliğini mi sattınız? Türkiye Kömür İşletmesi Kurumuna 10 milyar borcunuz mu var? Bu borcu nasıl ödemeyi düşünüyorsunuz? Neden alınan kömürlerin bedelleri zamanında ödenmedi? Bu kadar yüklü miktarda borç varken, neden Soma Termik Santrali’nde baca inşaatına start verdiniz? Şeker fiyatlarının düşeceği söylentileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu üzücü durumlar, bu mevzu bize gösteriyor ki şekerde tatlandırıcı, NBŞ ve ithalat konuları ile mücadele çok önemliymiş. Bu şekerlerin piyasaya girip etkisini hissetmeye başladığınızda nelerin olabileceğini iyi anlamak gerekiyormuş ama anlamadılar. Bu konularda bir tepki açıklaması yapmadılar. Bu konu çiftçilerimize bir türlü anlatılamadı veya millet anlamak istemedi ama sonuçlarını şimdi hep beraber yaşayacağız. Pancar fiyatları yükselse bir dert yükselmese bir dert. Pankobirlik’in bu aşamada olağanüstü görevi var ama ne yazık ki bu konularda hiçbir açıklama yapmıyorlar. Konya Şeker’in avanslar ise hak getire, Kayseri Şeker avansı vereli bayağı oldu ama bizimkilerden tık yok tam bir rezalet” ifadelerini kullandı.


“KONYA’DAKİ ÇİFTÇİLER ÇOK BÜYÜK SIKINTILAR YAŞIYOR”




Ahmet Bestil, yaşanan sıkıntıların tarımın sürdürülebilirliği açısından da riskler taşıdığını belirterek, “Bir çiftçi kuruluşu, bu noktada bu kadar çok yanlış yaparken acaba onu yönetenler, bu çiftçilerin yüzüne nasıl bakacağız, diye düşünüyor mu? Konya Şeker ile ilgili orta yerde dolaşan konularla ilgili yapılamayan açıklama sonrası yaşanan tezviratları nasıl bir stres oluşturduğunu mevcut yönetim görmüyor mu?




Yapılacak büyük hataların Konya Ovasında tarım faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğini bu yönetim anlayamıyor mu? Türkiye’de tarım bir ivme kazanırken, Konya’daki çiftçiler çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Su sıkıntısını çözemeden, Konya Şeker gibi kurumların geleceğinin sorgulanması, aldığı gübrede birilerinin oyun oynadığı hissinin bariz bir şekilde orta yerde durması, şeker pancarı fiyatlarının bir türlü açıklanmaması, ektiğinin değer etmemesi, Konya Şeker’in ağustos ayında avans vermemesi ve eylül ayı da bitiyor, hala kampanya döneminin başlatılamaması, şeker pancarı fiyatlarının açıklanamaması ve bu ay bile avansın verilmemesi, çiftçilerimizin çok fazla moralini bozmaktadır. Konya Ovası kaynamaktadır, Konya Ovası huzursuzdur.” şeklinde konuştu.



187 görüntüleme0 yorum

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page